Pisica şi leii…

Am văzut de curând  o imagine interesantă denumită „autoportret”: o pisică se priveşte în oglindă şi acolo vede un leu. Poate că se vede pe sine, sau poate că nu… Ce a vrut oare să spună autorul imaginii? Avem mai multe opţiuni:

pisica şi leul

1. fie că pisica vede in oglinda chipul sau ideal, şi atunci oglinda este şi ea o oglindă a unei lumi ideale (nereale). Pisica se vede şi se doreste leu. Atunci sunt posibile doua interpretări: una peiorativă, ceva ca in proverbul „vrabia malai viseaza” (dacă visul e imposibil) sau una pozitiva, ceva ca intr-un vis superb, oglinda încurajand-o să vadă o filiaţie mai înaltă si să dorească autodepăşirea.

2. fie că pisica vede în oglindă relaţia sa naturală, înrudirea cu felinele mari. Atunci oglinda nu mai este o oglinda ideală, ci una reală, care reflectă imagini adevărate şi ii aduce aminte pisicii că, de fapt, nu face parte dintr-o specie minoră, ci este înrudită chiar cu regele animalelor. Aplicatia crestină este, în acest caz, foarte directă: şi noi ne aducem aminte că suntem fiii (fiicele) lui Dumnezeu. Tot aici, insă, dacă oglinda arată adevarata natura a pisicii, poate fi şi o altă aplicatie: pisica este tot din neamul leului, nu te lăsa vrăjit de farmecele ei, pentru că „pisica blândă zgârie rău”.
3. fie că pisica vede în oglindă un leu, dar in acest caz caz oglinda este mincinoasă iar ilustraţia (ca şi aplicaţia) este ironică: pentru ca sa te vezi leu trebuie sa fii leu, nu pisică. Sau, degeaba te crezi leu, ca tot pisica rămâi, dacă eşti pisică. Aplicaţia ar fi, poate: haideţi să fim realişti, cine e pisică e pisică, cine e leu e leu, sa nu ne mai dăm drept altceva – sau altcineva.

Propun un exerciţiu asemănător, cu un leu care se uită în oglindă şi se vede pisică. Aici ar interveni, probabil, şi o serie de evaluări psihologice, pe care cu greu le-am evitat în primul caz…

Reclame

3 comentarii

  1. Interesant exercitiul dvs. de autoevaluare prin oglindire – ma gandesc cat este de esentiala oglinda …; fara una functionala, oglindirea isi pierde rolul … sau depinde de ceea ce asteptam: „oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai sfant din tara/biserica … ?”

    In alta ordine de idei, blogosfera evanghelica romaneasca isi poate imbunatati imaginea prin prezenta unor oameni ca dvs. – va asteptam mai des !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s